11 ili etkileyen Kahramanmaraş zelzelelerinin birinci ayı geride kalırken, barınma, hijyen, besinin yanı sıra psikososyal dayanak de hala kıymetli bir gereksinim. Afet bölgesinde çalışmalara devam eden ve sistemli olarak acil durum raporları yayınlayan Hayata Dayanak Derneği, bu gereksinimi karşılamak için de alanda. Psikolog, psikososyal takviye çalışanı ve toplumsal hizmet uzmanlarından oluşan uzman takımıyla Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da çocuklara psikososyal takviye aktiflikleri başladı. Dernek, Hatay’da çalışmalarına başlamak için planlamalarına devam ediyor.
Hayata Takviye Derneği, Hatay merkezli olmak üzere Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır’da afet sonrası acil yardım çalışmalarını sürdürüyor. Tertipli olarak acil durum raporlarıyla bölgedeki durumu ve muhtaçlıkları araştıran Hayata Takviye, geçtiğimiz günlerde Aile ve Toplumsal Hizmet Bakanlığı’ndan yalnızca afet bölgesinde değil, ülke genelinde MHPSS (Ruh Sıhhati ve Psikososyal Destek) aktiflikleri yapabilmek için resmi olarak müsaade aldı. Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta çocuk çadır oyun alanlarında Bakanlık işçisiyle birlikte saha ziyaretinde bulunan derneğin uzman grupları, tıpkı vakitte afetten etkilenen çocuklarla psikososyal dayanak aktifliklerine başladı.
Çocukların ferdi özellikleri, farklılıkları ve çok istikametli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan psikososyal takviye (PSS) çalışmalarıyla, çocukların olumsuz ömür tecrübelerinden kaynaklanan problemleri çözmelerine ve toplumsal etraf ile ahenk sağlamalarına yönelik hünerler kazandırılıyor; çocukların olağan gelişimsel süreçlerini sürdürmeleri destekleniyor. Psikososyal dayanak çalışmaları kadar, bu çalışmaların uzman isimler tarafından verilmesi de ehemmiyet arz ediyor. Herkesin yaşadığı şiddetli ömür tecrübelerine nasıl tepki gösterdiği kendine has ve biricik. Bu nedenle bilhassa sarsıntıdan direkt etkilenmiş çocukların uzmanlarla temas etmesi hayati ehemmiyete sahip. Örneğin, sarsıntı yaşamış çocuklarla bir çalışma yaparken, bu çalışmayı nerede, nasıl, hangi tecrübeye sahip uzmanlarla, hangi malzemeleri kullanarak, hangi oyunlarla ve materyallerle, ne kadar mühlet yapılacağı üzere birçok ayrıntısı planlamak değerli.
Hayata Takviye taşınabilir takımları ayrıyeten, afet bölgesinde PSS çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerde müşahede ziyaretlerinde bulunuyor ve çocuklar açısından risk yaratma potansiyeli olabilecek uygulamaları (oyuncakların hijyenik olmaması, çocukların fotoğraflarının çekilmesi, çadır alanlarında abur cubur ve çok şekerli besin dağıtımı vb.) raporlarında paylaşıyor.
Hayata Takviye Derneği, acil durum MHPSS çalışma planı da hazırladı. Bu plana nazaran, uzman taşınabilir takım yapısında çalışmalara devam edecek olan kurum, çocuklar için sarsıntıdan evvel uyguladığı farklı psikososyal takviye modüllerini sarsıntıya nazaran revize ediyor. Bu modüllerin ortasında 5-12 yaş için yapılandırılmamış PSS çalışmaları, 12 yaş ve üzeri için Genç Dayanak Programı, Kız Çocuklarını Güçlendirme Programı, Oğlan Çocuklarını Güçlendirme Programı, Ebeveyn Takviye Programı ve Okul Takviye Programı bulunuyor. Planlamada çocuklara yönelik PSS etkinliklerinin yanı sıra ruhsal takviye ve başka kurumların MHPSS alanında kurumsal kapasitelerini geliştirmek de yer alıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı